česky english guestbook guestbook

Toto je první pokrm, s nímž mě Suat, můj bývalý kolega z Turecka, seznámil. Je studený, nic se nevaří, příprava je blesková a zdaleka nejjednodušší ze všech zde dále uváděných receptů. Jeho trvanlivost je při pokojové teplotě velmi slušná. Tahin Pekmez není dobré uchovávat v chladničce! Suroviny k jeho výrobě jsou běžně k dostání ve zdravěnkách, jde o sezamovou pastu (tahini, tahin) a o melasu (třtinová melasa). Tahin Pekmez zdaleka není jen výborný pamlsek, ale může sloužit především jako rychlá, výživná a překvapivě originální snídaně, třeba i namazaný na toast místo obligátních marmeládových pomazánek.

Na jednu menší porci potřebujeme:

  • 2 kávové lžičky sezamové pasty
  • 1 až 2 kávové lžičky melasy, s poměrem lze experimentovat

Obě složky mající konzistenci medu (nebo epoxidové pryskyřice) důkladně smícháme nejlépe ve skleněné mističce. Směs znatelně zhoustne, až její konzistence připomíná něco jako Nugetu. Nutriční hodnota pokrmu je ovšem podstatně vyšší. Sezamová semínka v sobě nesou spoustu užitečných minerálů, stopových prvků a množství vitamínů, podobně, jako většina jedlých semen rostlin. Pokrm nám dodá i hodně energie, z hlavních živin jsou nejvíce zastoupeny tuky, pak teprve sacharidy, bílkoviny a vláknina. Suat mně poutavě líčil, jak jeho babička dlouhým několikadenním táhlým varem redukovala cukernatý ovocný sirup až do jeho finální husté konzistence. Nepoužívala tedy přímo třtinovou melasu. Koneckonců, Řekové vyrábí pastu tahini smíchanou s medem a taky je to výborné. Ale svěžesti chuti originálního Tahin Pekmezu vyrobeného z třtinové melasy se tento řecký výrobek ani zdaleka neblíží.

<< zpět na seznam kuchařských receptů

Published on  February 27th, 2018

© 2019 - bloumani.cz
get-simple.info